Медреформа 2018

11 April 2018
Медреформа 2018

Перший етап. 1 квітня – 31 травня 2018 року. Куди бігти? Як обрати лікаря? Як записатися на прийом? Медична реформа впроваджується важко, і навколо неї чимало провокацій. Важливо бути інформованим, адже це наше з вами здоров’я. Страховий Адвокат ділиться з вами. Бо попереджений – значить захищений. А у кого не запаморочиться голова від нововведень, отримає бонус у кінці тексту.

Хто такий сімейний лікар?

Реформа звільняє “рабів прописки”. Більше немає необхідності звертатися до дільничного терапевта за місцем проживання. Українці самі в праві обирати кому довірити своє здоров’я. Сімейний лікар – це медик, який сподобався вам.

Лікарі сімейної медицини офіційно підписують декларації про надання медичних послуг з пацієнтами та договори з керівництвом клініки.

Коли потрібно підписати декларацію?

Спекулюють на тому, що декларацію необхідно підписати якнайшвидше, щоб не залишитися без медичної допомоги.

“Це неправда. Кампанія починається для того, щоби люди могли вільно та виважено обрати лікаря. Вона не має кінцевої дати – щоби всі встигли знайти свого фахівця, а не прийшли до абикого”, – Уляна Супрун.

Чи можливо самостійно вибрати сімейного лікаря?

Можливо. Від початку квітня українці вільно вибирають терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів.

Ми повинні вибирати лікарню за місцем проживання?

“Якщо у медзакладах тиснуть, підганяють або відправляють шукати лікаря за місцем реєстрації – вони порушують законодавство. Ви можете вільно обрати сімейного лікаря, терапевта та педіатра. Працівники медзакладу, які заперечують це, порушують норми закону 2168 та наказ про порядок вибору лікаря №503”, – Уляна Супрун.

 Лікар закріплюється за мною на все життя?

Декларація не є юридичним документом. Ви не підписуєте її “раз і назавжди”. У вас є можливість укласти декларацію з іншим терапевтом, сімейним лікарем або педіатром. Попередню декларацію скасовувати не потрібно – зміни автоматично зафіксуються в системі.

 Бланки, документи, декларації.

Декларація – це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватися саме у цього лікаря. На підставі декларації держава буде перераховувати оплату медичному закладу за ваше обслуговування.

Для того, щоб підписати декларацію:

  • потрібно звернутися до лікарів, які представляють установи, зареєстровані в онлайн системі eHealth;
  • потрібно прийти в клініку з паспортом, податковим номером і мобільним телефоном (свідоцтво про народження для дитини);
  • не потрібні бланки: уповноважена особа медустанови вносить дані в електронну систему, роздруковує з системи два примірника декларації, пацієнт їх перевіряє і підписує. Далі уповноважена особа медустанови накладає електронний цифровий підпис на декларацію і направляє її в систему.
  • не потрібний попередній запис: але клініка може виділити години прийому для підписання декларацій.
Скільки і за що будуть платити пацієнти?

За кожного пацієнта лікарня буде отримувати 370 гривень на рік, за дітей і пенсіонерів – в два рази більше.

Медреформа розділила усі послуги на два види: безкоштовні і платні.

Безкоштовні послуги називаються державним гарантованим пакетом, який НСЗУ буде доповнювати і коригувати щорічно. Гарантований пакет буде затверджуватися Кабінетом Міністрів України. Кошти передбачені в окремій статті витрат у бюджеті.

У пакет планують занести 80% найпоширеніших звернень до лікаря: порятунок, невідкладна, первинна допомога (профілактика, діагностика, лікування, реабілітація, спостереження протягом вагітності та ін.), Паліативна (спрямована на догляд і зниження болю при важких і смертельних захворюваннях) , медична допомога.

Остаточний перелік безкоштовних медичних послуг очікується в середині 2019 – початку 2020.

Кожна медична послуга буде мати фіксований тариф, єдиний для всіх.

Заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтанюк в своєму особистому профілі facebook пояснив, як буде працювати алгоритм реформи. Спочатку пацієнт звертається в клініку. Там виставляють рахунок за надані послуги Національній службі здоров’я, яка повертає лікарні всі витрачені на пацієнта кошти.

Що зміниться в наданні екстреної медичної допомоги?

Служба “швидкої” допомоги буде працювати в звичному режимі.

Які тренди в медичному страхуванні?

Що більше розмов і спекуляцій стосовно медичної реформи, то більше людей звертаються за медичною страховкою.
“Без медичної страховки співробітник не може відчувати себе захищеним”, – керівник брокера Інна Гарцуєва. Детальніше про ситуацію на страховому ринку в інтерв’ю.

І наостанок, для вашої зручності брокер підготував добірку корисних посилань і ресурсів.

Ці сайти допоможуть прийняти правильне рішення і розвінчати всі міфи про медреформу в Україні.

Сайт Міністерства охорони здоров’я України.

Особистий блог міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Сторінка facebook заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтанюка

Портал eHealth

Онлайн платформа для запису до лікаря helsi.

Сайт Реформи фінансування системи охорони здоров’я .

Конструктор документів за посиланням.