Переговори: Online Vs Offline

5 November 2020
Переговори: Online Vs Offline
Сьогодні поговоримо про онлайн-переговори та зустрічі.

Що не так з дистанційною комунікацією?
 

Ми шукаємо баланс між онлайн- та офлайн-спілкуванням. Брак живого спілкування призводить до втрати можливості обміну ідеями між співробітниками. За даними різних досліджень, робота на віддаленому режимі вплинула на загальну кількість робочих годин на день – в середньому вона зросла на 30%.

У самому онлайн-форматі вже присутній стрес. Він перешкоджає нам у формуванні взаємної емпатії. Через це складніше вибудувати довірчі та емоційно наповнені відносини зі співрозмовником. Джерело цього стресу – сенсорна депривація.

Сенсорна депривація – це часткове або повне позбавлення органів почуттів зовнішнього впливу.

Під час онлайн-переговорів людина не може в повній мірі зчитувати невербальні прояви співрозмовника. А саме через невербальні канали ми отримуємо 60-70% інформації.

Як зробити онлайн-комунікацію ефективною?

Нижче ділимося, кілька порад, як комунікувати з колегами і партнерами в нових реаліях? Як змусити формат blended спілкування працювати на вас і не вводити в стрес?

1. Перша зустріч = офлайн

Проведіть першу зустріч в особистому форматі, якщо це можливо. Це необхідно для того, щоб встановити контакт. Очні зустрічі важливі для розвитку довірчих відносин. Коротка офлайн перша зустріч дасть позитивний старт для подальшої комунікації.

2. Діліться

Діліться емоціями, переживаннями, прикладами з життя під час своїх онлайн-зустрічей. Така практика допоможе компенсувати недолік невербальних проявів в онлайні.

3. Платформа

Zoom, Skype, месенджери – вибирайте саме той софт, який максимально підходить для всіх учасників. Так ви не будете витрачати час і енергію на вивчення нового інтерфейсу до і під час зустрічі.

4. Підготуйтеся

Заздалегідь продумайте структуру розмови, свої ключові аргументи і кінцеву мету переговорів.

Не забудьте підбити підсумки та зазначити результати, до чого прийшли в ході переговорів.

5. Позитив

Налаштуйте себе на успіх. Починайте онлайн-переговори з переконанням, що в такому форматі ви отримаєте бажаний результат. Наші очікування запускають патерни в нашій поведінці, які їм відповідають.

6. Емоції

Не беріть участі в онлайн-переговорах, якщо перебуваєте в негативному емоційному стані. Ваш співрозмовник буде зчитувати і «віддзеркалювати» ваш емоційний стан. Стрес буде тільки нарощуватися і знизить продуктивність переговорів.

7. Слухайте

Як і в офлайні, в онлайні важливо вміти слухати. Постарайтеся не тільки донести до співрозмовника свої ідеї та аргументи, але і максимально вслухайтеся в його доводи.

Розкажіть, а як ви проводите зустрічі і наради онлайн у своїй компанії?