10 цікавих фактів про слух

9 August 2018
10 цікавих фактів про слух

Ми підготували серію цікавих фактів, які ви, можливо, не знали:

1. Вуха ростуть все життя, як і ніс.

2. Звук моря, що доноситься з морської раковини при прикладанні до вуха, насправді звук крові, що циркулює у венах.

3. Свій голос людина чує крізь призми повітря і води. Навколишні люди сприймають наш голос зовсім інакше, тому як чують його набагато “чистіше”.

4. Жінки чують краще за чоловіків, особливо при розмові на підвищеному тоні. Однак, чоловіки краще розпізнають відстань до джерела звуку, а також його напрямок.

5. У внутрішньому вусі людини знаходиться близько 25 000 клітин, які реагують на звук. Діапазон частот, що сприймаються: від 16 до 20000 герц. У більшості людей верхня межа слуху до 25 років знижується до 15 000 герц.

6. Людина усвідомлює звук через 35-175 мілісекунди після того, як він дійшов до вуха. При цьому, ще близько 180-500 мілісекунд нам необхідно для того, щоб “налаштуватися” на оптимальний прийом звуку.

7. Близько 90% дітей з діагнозом вроджена приглухуватість народжується від батьків, які не зазнають серйозних проблем зі слухом.

8. Вакцинація проти дитячих хвороб (наприклад, кір, краснуха, менінгіт або свинка) грає важливу роль в профілактиці порушення роботи слухового апарату людини.

9. У 72% випадків людина, коли їй необхідно почути розмову на тлі гучних звуків музики або іншого шуму, повертається до свого співрозмовника правим вухом.

10. В Африці є плем’я Маабан. Вони живуть в такій тиші, що навіть у старості чують шепіт на відстані до 300 метрів..